Opakowania żywności – co trzeba wiedzieć

 Nałożone w związku z pandemią COVID-19 ograniczenia sprawiły, że funkcjonowanie lokali gastronomicznych w dotychczasowej formie okazało się niemożliwe. By utrzymać się na rynku i nie dopuścić do dramatycznego spadku obrotów, wielu restauratorów zmuszonych było do całkowitej reorganizacji sposobu działania firmy. Jedyną szansą na zarobek i dotarcie z ofertą do klientów stała się sprzedaż posiłków na wynos. To jednak wiąże się z koniecznością wprowadzenia wielu zmian i zaopatrzeniem restauracji w nowe produkty – między innymi opakowania przystosowane do pakowania produktów.


Opakowania przystosowane do pakowania produktów stały się niezbędnym elementem wielu restauracji, które w związku z pandemią i obostrzeniami, zmuszone zostały do zmiany sposobu działania. Jedyną szansą na zarobek i dotarcie z ofertą do klientów stała się sprzedaż posiłków na wynos. Warto więc wiedzieć nieco więcej o opakowaniach do żywności – jakie typy przydadzą się w restauracji, jakie materiały sprawdzą się najlepiej i co w hurtowni opakowań jednorazowych warto jeszcze kupić.

 

Opakowania do żywności. Jakie typy przydadzą się w restauracji?

By wydanie posiłków na wynos było możliwe i nie wiązało się z problemami zarówno dla obsługi restauracji, jak i jej klientów, warto zaopatrzyć się w następujące rodzaje opakowań:

 

- pudełka na ciasto: pozwolą na wygodne przenoszenie różnego rodzaju wypieków i deserów bez ryzyka ich uszkodzenia;

- pojemniki do zgrzewu: dzięki nim dystrybucja kanapek lub podobnych dań będzie dużo łatwiejsza i wydajniejsza;

- pojemniki na sos: w ich przypadku najważniejszą cechą jest szczelność. Niezbędne w restauracjach serwujących pizzę, kebaby, frytki czy kanapki;

- pojemniki na sałatki: powinny być szczelnie zamykane i mieć wystarczająco dużą pojemność;

- pojemniki do mrożenia: nie tylko ułatwią przechowywanie składników w restauracji, ale też ułatwią dystrybucję niektórych dań – na przykład pierogów;

- opakowania typu finger food, czyli jedzenia spożywanego palcami – na przykład koreczków, frytek itp.

 

Opakowania do żywności. Jakie materiały sprawdzą się najlepiej?

Przy wyborze opakowań do żywności należy koniecznie wziąćpod uwagę materiał, z którego są one wykonane. Najlepiej sprawdzają się:

 

- polipropylen: tworzywo sztuczne, które dobrze znosi kontakt z wysoką temperaturą, nadaje się też do recyklingu;

- styropian: umożliwia dłuższe zachowanie temperatury dania;

- tektura i papier: sprawdzają się jako opakowania zbiorcze, a także w przypadku produktów nietłustych i suchych – na przykład kanapek.

 

Hurtownia opakowań jednorazowych. Co jeszcze warto kupić?

 

Hurtownia opakowań jednorazowych oferuje też inne produkty, niezbędne dla restauracji serwujących posiłki na wynos. Są to między innymi sztućce (w tym te wykonane z drewna – są bardziej przyjazne dla środowiska), kubki, torby i folie do pakowania. Na uwagę zasługują też naczynia jednorazowe – dostępne są także te wykonane z otrąb, które po użyciu można nawet skonsumować.

 

19.11.2020
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |