Dieta, a choroba nowotworowa

 W czwartek, 26 października, w Mościckim Centrum Medycznym odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu „Z dziennika profilaktyka”.  Tematem będzie niezwykle ważna, a często lekceważona, dieta w chorobach onkologicznych.

 

W ostatni czwartek miesiąca, 26 października, w Mościckim Centrum Medycznym odbędzie się kolejne spotkanie, z cyklu edukacyjnych spotkań promujących zdrowie. Tym razem tematem będzie żywienie w chorobach onkologicznych. Problematykę wspomagania terapii dietą podczas terapii, ale też po jej zakończeniu i w rekonwalescencji, omówią dietetyczka Małgorzata Zyder oraz  pielęgniarka Katarzyna Srebro.

Dietoterapia powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta. Właściwa kompozycja diety wpływa na zmniejszenie ryzyka pogorszenia stanu odżywienia chorego, wzmacnia odpowiedź układu odpornościowego, zmniejsza występowanie skutków ubocznych leczenia oraz zwiększa efektywność stosowanej terapii. - Trzeba podkreślić, że właściwie nie istnieje jedna uniwersalna dieta, odpowiednia dla każdej osoby, dotkniętej chorobą nowotworową. Jej rodzaj zależy od umiejscowienia nowotworu, stopnia zaawansowania choroby, sposobu leczenia, objawów niepożądanych i stanu chorego – wylicza Małgorzata Zyder. Dodaje też, że zapotrzebowanie organizmu na energię i niektóre składniki odżywcze w czasie leczenia może zwiększyć się nawet o 20%, w stosunku do potrzeb sprzed choroby.

Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, ryż), różnokolorowe warzywa i owoce. Ze względu na większą mobilizację układu odpornościowego oraz konieczność odbudowy uszkodzonych podczas leczenia komórek, zwiększa się w tym okresie zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. Jego źródłem są: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne. Dietę należy uzupełniać także w zdrowe tłuszcze, których dostarczą oleje roślinne, ryby morskie, orzechy, nasiona, kakao, awokado. W trakcie leczenia przeciwnowotworowego zaleca się ograniczyć spożycie węglowodanów prostych, gdyż mogą stanowić źródło energii dla wzrostu guza.

Najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia. Jednak nie w przypadku wszystkich chorób można je spożywać. Nie więcej niż 10% energii powinno pochodzić z cukrów prostych, które znajdują się głównie słodyczach, owocach i cukrze stołowym.

Na temat diety przy nowotworach powstało mnóstwo mitów, jak choćby ten, że cukier i białko mięsa żywią raka, a głodówka i pestki moreli go leczą, że bezwzględnie powinna być stosowana dieta bezglutenowa albo że na raka wystarczy dieta Gersona. Wszystkiego będzie można dowiedzieć się podczas spotkania, które rozpocznie się o godzinie 16.00 w sali konferencyjnej MCM  przy ulicy Kwiatkowskiego 15. W przypadku pytań mozna telefonować pod numer 14 688 05 50.

24.10.2023
Twój komentarz:
Ankieta
Czy wiesz, na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów?
| | | |