Tłusty czwartek z Pawłem Piszczkiem

 W tłusty czwartek, 8 lutego, Miejska Biblioteka Publiczna w Tarnowie zaprasza na autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem. Dla zaostrzenia apetytu na kolejne pączki, znawca, miłośnik i promotor lokalnych produktów opowiadał będzie o swojej książce i o swoich, jakże smacznych pasjach.

 

W czwartek, 8 lutego w Czytelni Czasopism Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnowie przy ulicy Krakowskiej 4, odbędzie się autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem „Tradycyjne smaki Tarnowa, tradycyjne smaki regionu”. Początek o godzinie 17.00. Spotkanie odbędzie się w tłusty czwartek, czyli w dniu, w którym według tradycji, dozwolone jest, a nawet wskazane, objadanie się. Jego geneza sięga czasów pogańskich, gdy w tym okresie świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Obecnie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy jadane w tym dniu to pączki i faworki, w niektórych rejonach zwane chrustem.

Paweł Piszczek to tarnowianin, będący z wykształcenia socjologiem. Jest założycielem i prezesem stowarzyszenia „Towarzystwo Dobrego Smaku”, przewodnikiem kulinarnym i winiarskim oraz certyfikowanym sommelierem. Znawca, miłośnik i promotor lokalnych produktów i win. Krytyk kulinarny, dziennikarz, autor książek z tradycyjnymi przepisami z Małopolski „Smaki Przedgórza” oraz „Tradycje kulinarne regionu tarnowskiego”.

 

05.02.2024
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |