Bardzo interesującą odsłonę będzie miał najbliższy Targ Regionalny, zaplanowany na niedzielę, 26 października. Będzie okazja nie tylko poznać bliżej płaskurkę i samopszę, ale też posłuchać o tym, co przed wiekami królowało w kuchni. Hasło przewodnie targu to „Średniowiecze na talerzu”.
„Średniowiecze na talerzu” – pod takim hasłem odbędzie się w Tarnowie kolejna edycja Targu Regionalnego. Handel przy ulicy Giełdowej wystartuje w niedzielę, 26 października o godzinie 9.00. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję poznać produkty typowe dla kuchni polskiego średniowiecza, czyli m.in. dawne odmiany zbóż – płaskurkę i samopszę, a także miody w różnej postaci. Będzie można spróbować stosownych wypieków oraz posłuchać opowieści o produktach kuchni średniowiecznej i ich zastosowaniu w naszych czasach. Degustacje przygotują producenci zdrowej lokalnej żywności, a wydarzenie poprowadzi Paweł Piszczek, ekspert kulinarny.