KOS czyli trzy w jednym

 Przedszkole, biblioteka i „Orlik” wraz z zapleczem dla sportowców, to jeszcze pachnąca nowością inwestycja w Łęgu Tarnowskim. Czasy, w których wieś miała do dyspozycji jedynie stary, rozpadający się drewniany budynek, na zawsze odeszły w przeszłość.

 

16 kwietnia w Łęgu Tarnowskim w gminie Żabno oddano uroczyście do użytku KOS czyli Centrum Kulturalno-Oświatowo-Sportowe. Pierwsze, nieśmiałe inicjatywy dotyczące budowy nowego obiektu pojawiły się już w 2002 roku, kiedy jasnym stało się, że stary budynek domu ludowego nadaje się jedynie do rozbiórki. Na symboliczne wbicie łopaty trzeba było jednak poczekać aż cztery lata, a i tak gmina Żabno zdecydowała się na rozpoczęcie inwestycji nie mając jeszcze wsparcia z zewnątrz i zakładając, że w związku z tym realizacja przedsięwzięcia będzie rozłożona na długie lata. Kiedy jednak w 2009 roku projekt trafił na listę rankingową projektów dofinansowywanych w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego, prace na budowie nabrały tempa. I wreszcie, po 10 latach od pierwszych pomysłów, powstał nowy, efektowny budynek, a obok niego kompleks sportowy „Orlik”.

Całkowite koszty budowy obiektu wraz z zagospodarowaniem terenu zamknęły się kwotą ponad pięciu milionów złotych. Dofinansowanie wyniosło trzy miliony.

W budynku miejsce znalazło przedszkole z przestronnymi salami, wygodną szatnią, bardzo dobrze wyposażonymi łazienkami i jadalnią. Tuż obok maluchy mają do dyspozycji plac zabaw. Poprawiły się także znacznie warunki funkcjonowania biblioteki, w której poza księgozbiorem na dwóch stanowiskach komputerowych dostępny jest także bezpłatny Internet.

KOS posiada także zaplecze dla znajdującego się obok „Orlika” - szatnie, prysznice, pokój animatora sportu, pokój dla sędziów oraz pomieszczenia dla klubu sportowego „Łęgovia”. Zadbano także o pomieszczenie, które spełniać może funkcję kawiarenki.

Swój kąt w budynku otrzymały także organizacje pozarządowe. Jest więc miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich i niedawno powstałego stowarzyszenia. Przed budynkiem powstał przestronny i wygodny parking, a wokół urządzono tereny zielone.

 


16.04.2012
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |