Domowe bułeczki

Bułeczki to zawsze dobry pomysł na małą przekąskę. Domowe bułeczki na słodko to pomysł świetny dla łasuchów i małych i dużych. Dzisiaj takie właśnie domowe bułeczki. Przedstawiam je w wersji na słodko właśnie, ale dla tym, którzy za słodkim nie przepadają (podobno są tacy) podpowiadam, że można je lekko tylko zmodyfikować i zrobić na słono, ostro, pieprznie itd.

Składniki:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
400 ml. Kwaśnej śmietany
cukier, sól

Przygotowanie:
Margarynę roztopić i trochę przestudzić. Drożdże rozetrzeć z sześcioma łyżkami ciepłego mleka i płaską łyżeczką cukru i pozostawić ok. 15 minut do wyrośnięcia. Następnie połączyć ze śmietaną, dodać roztopioną margarynę – wymieszać. Dodać żółtka – wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i pół łyżeczki soli i wyrobić starannie ciasto. Gotowe wstawić do lodówki na ok. pół godziny. A potem już tylko formować bułeczki, nadziewając je wg uznania: serem, marmoladą, czekoladą itd. Bułeczki powinny być niewielkie, bo wyrosną podczas pieczenia. Należy to uwzględnić również przy układaniu ich na blaszce. Uformowane bułeczki moczyć wierzchem w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ok. 25 – 30 minut (na złoto).
W wersji nie na słodko faszerować bułeczki można np. przesmażoną kapustą czy mięsem, a po zamoczeniu w białku potrzepać kminkiem albo gruboziarnistą solą.
Smacznego!
27.09.2009
Twój komentarz:
Ankieta
Czy zaszczepisz się przeciwko COVID-19?
| | | |