W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego odbędzie się tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwal Smaku. W roku Tysiąclecia Królestwa Polskiego festiwal obchodzi swoje okrągłe, dwudzieste urodziny i zaprasza w miejsca pełne królewskiego majestatu i w podróż po staropolskiej kuchni. Na królewskim szlaku festiwalowym znajdzie się pięć przystanków, a każdy z nich stanie się na chwilę kulinarnym grodem.
W jubileuszowym roku Tysiąclecia Królestwa Polskiego, Małopolski Festiwal Smaku obchodzi swoje okrągłe, dwudzieste urodziny. Zapowiada się edycja jakiej jeszcze nie było – pełna emocji, zapachów, smaków i królewskiej świetności. Tegoroczny festiwal ma być nie tylko wydarzeniem, ale przede wszystkim hołdem dla historii i celebracją smaku.
W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski, festiwal zaprasza w miejsca pełne królewskiego majestatu, gdzie dominować będą szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność. Będzie można zajrzeć do staropolskich kuchni i odkryć, czym raczyli się królowie, rycerze i mieszczanie.
Na królewskim szlaku festiwalowym znajdzie się pięć przystanków:
- Zamek w Rabsztynie – 13 lipca,
- Koszyce – 27 lipca,
- Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia,
- Niepołomice – 31 sierpnia,
- Zakopane – 14 września.
Każda z miejscowości stanie się na chwilę kulinarnym grodem – z wyjątkowym klimatem i smakiem.
Na gości czekać będą nie tylko tradycyjne przysmaki i zapachy dzieciństwa, ale też nowoczesne interpretacje historycznych potraw. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotuje dania inspirowane dawną kuchnią polską – ale w nowej, zaskakującej odsłonie. Pascal Brodnicki zdradzi podczas warsztatów kilka tajemnic królewskiego stołu. Podniebienia podbiją m.in. rzemieślnicze pieczywo, aromatyczne miody, domowe wypieki, wędliny i przetwory od małopolskich producentów. Koła Gospodyń Wiejskich pokażą, że z serca i prostych składników można wyczarować cuda, a ich potrawy powalczą o tytuł najciekawszego dania festiwalu.
Dla tych, którzy chcą smakować nie tylko potrawy, ale i wiedzę, przygotowano kulinarne warsztaty, pokazy, quizy z nagrodami oraz atrakcje dla całych rodzin. Najmłodsi znajdą coś dla siebie w strefie zabaw, a instytucje Województwa Małopolskiego zaprezentują swoje działania. W trakcie każdej odsłony festiwalu prowadzona będzie zbiórka charytatywna dla osób zmagających się z rzadkimi chorobami.