Chowa się pod sosnami, w młodych drzewostanach i na obrzeżach lasów. Można robić z nim wszystko – smażyć, marynować, dusić, i zawsze będzie tak samo pyszny. Krynica–Zdrój zaprasza w sobotę i niedzielę, 27 i 28 września, na Święto Rydza, króla beskidzkich lasów.
W sobotę i niedzielę, 27 i 28 września, w Krynicy-Zdroju trwać będzie Święto Rydza. Tegorocznemu świętowaniu przyświeca hasło: "Inteligencja sztuczna, a las prawdziwy!". W ślad za hasłem jednym z elementów wydarzenia będą spotkania w terenie, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jak przetrwać w lesie bez pomocy sztucznej inteligencji. Ale dwudniowy program wypełnią przede wszystkim smaki, aromaty i sekrety dzikiej, leśnej kuchni. Uroczystemu otwarciu Święta Rydza towarzyszyć będzie wręczanie nagród w konkursie Polowanie na Rydza oraz konkursie fotograficznym Storczyki i Motyle. Na scenie głównej krynickiej deptaku odbędą się koncerty zespołów folklorystycznych, zaś w amfiteatrze koncert zespołu Rafał Bośniak Trio oraz jubileuszowy koncert Krynickiej Orkiestry Zdrojowej im. Adama Wrońskiego. Imprezie towarzyszyć będzie prezentacja wystawy grzybowej, kiermasz rękodzieła oraz warsztaty rękodzielnicze.
Szczegółowy program dostępny jest TUTAJ.