W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne.
Składniki:
kilogram łopatki cielęcej
2 łyżki masła
10 małych cebulek (jeżeli są duże należy przekroić)
kilogram marchewki
niepełna szklanka białego, wytrawnego wina
10 dkg wędzonego boczku
10 dkg pieczarek
liść laurowy, tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone na kawałki mięso zrumienić na tłuszczu. Dołożyć cebulki i pokrojoną w talarki marchewkę, dodać liść, tymianek, natkę, potrzepać solą i pieprzem, zalać to wszystko winem i dusić około pół godziny od czasu do czasu mieszając. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, zalać zimną(!) wodą, zagotować i od razu odcedzić. Pieczarki umyć, duże pokroić, a małe w całości wraz z boczkiem dorzucić do mięsa i dusić razem jeszcze około 15 minut. Mięsko najlepiej wygląda wyłożone na duży półmisek i polane przecedzonym sosem z duszenia, a najlepiej smakuje z ziemniaczkami z wody.
Smacznego!