
Wołowina  jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym.  Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki.  Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od  czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo...
 
 Składniki:
 pół kilograma polędwicy wołowej
 3 cebule
 5 ząbków czosnku
 oliwa, sól, pieprz, cukier,
 
 Przygotowanie:
 Mięso pokroić w cienkie plasterki i lekko posypać cukrem. Posiekać  cebulę, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszać z 3  łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem i zalać mięso, które w zaprawie  powinno pozostać przynajmniej pół godziny. Następnie plasterki mięsa  obrumienić na gorącej oliwie, zalać zaprawą i dusić do miękkości.
 Smacznego!