Składniki:
4 kotlety cielęce z kostką (najlepiej z górki cielęcej)
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki
kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
musztarda miodowa
sok z cytryny
tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). Lekko docisnąć, a rozcięte brzegi kotletów spiąć wykałaczkami lub szpilkami w miarę ściśle, by nie wypływał roztopiony ser. (Wersja dla bardziej cierpliwych i skrupulatnych - zeszyć brzegi bawełnianą nicią).
W rondlu rozgrzać olej z masłem i zrumienić kotlety z obu stron. Następnie posypać tymiankiem, podlać winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Ułożyć na talerzu, polać sosem z duszenia. Przed podaniem wyjąć wykałaczki!
Smacznego!