Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Wołowina w zaprawie czosnkowej

Wołowina jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym. Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki. Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo... czytaj dalej...

Mus malinowy

Musy to lekkie dania pochodzące z kuchni francuskiej i podawane na zimno. A jak na zimno, to znaczy że świetnie nadają się na letnie upały. Sezon malinowy w pełni, więc dzisiaj przepis na przepyszny i orzeźwiający mus z malin. czytaj dalej...

Chłodnik ogórkowy

Chłodniki to świetny pomysł na upalne, letnie dni. Lekkie, pożywne i świeże, nadają wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi. Dzisiaj proponuję chłodnik ogórkowy, który jak każdy chłodnik powinien być mocno zimny przed podaniem. czytaj dalej...

Wieprzowina w jarzynach

Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto. czytaj dalej...

Filety z indyka z gruszkami.

Jest to danie należące do tych bardzo prostych i bardzo smacznych. A jeszcze jedną jego zaletą, być może najważniejszą, jest błyskawiczne tempo w jakim można je przyrządzić. Tajemnica tkwi jedynie we wcześniejszym zakupie składników. czytaj dalej...

Zapiekany kalafior

Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Najzdrowszy jest zjadany na surowo, ponieważ gotowanie powoduje duże straty składników odżywczych. Ale jakże pieknie i zachęcająco wygląda na talerzu zapieczony pod beszamelem, albo polany masełkiem z tartą bułką... czytaj dalej...

Faszerowane pieczarki

Czosnek jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale także nadaje potrawom wyrazisty i często lepszy smak. Tych, którzy czosnku nie znoszą, nie przekonam. Ale dla tych, którzy używają go przy różnych okazjach, dzisiaj sympatyczna przekąska, łatwa do zrobienia, szybka i smaczna. czytaj dalej...

Truskawki w pomarańczy

Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie. czytaj dalej...

Cukinia z grilla

Zgodnie z zapowiedzią, dzisiaj kolejny przepis na coś z grilla. Tym czymś będzie cukinia, którą można zastosować jako samodzielne danie, albo jeszcze lepiej jako dodatek do grillowanego mięska. Przepis jest prościutki, a efekt murowany. czytaj dalej...

Boczek z grilla inaczej

Lato to pora, gdy rozpalamy grilla przy każdej możliwej okazji. Dlatego od dzisiaj w moich przepisach królować będą głównie pyszne przekąski i dania z grilla. Dzisiaj boczek, ale podany trochę inaczej. czytaj dalej...

Zapiekanka po chłopsku

Pora roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni, kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne. Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady. czytaj dalej...

Zupa wieprzowo - fasolowa

Mięso to nie tylko drugie dania czy przekąski. To także doskonałe zupy. Solidna porcja dobrego mięsa gwarantuje, że zupa staje się i wyjątkowo smaczna i pożywna. czytaj dalej...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie. czytaj dalej...

Sałatka z pieczonym kurczakiem

Wiosna w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej sprzyjała będzie przekąskom właśnie. czytaj dalej...

Paluszki z kurczaka

Jako, że maj już za pasem. Dni są coraz cieplejsze i coraz to więcej czasu spędzamy na dworze, czy to w przydomowych ogródkach czy też działkach gdzieś za miastem najwyższy czas rozpocząć sezon grillowy. Jak powszechnie wiadomo, świeże powietrze i ruch wzmaga apetyt. Proponuję więc paluszki z kurczaka. Danie szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. czytaj dalej...

| | | |