Dania główne

Wieprzowina w jarzynach

Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto. czytaj dalej...

Filety z indyka z gruszkami

Jest to danie należące do tych bardzo prostych i bardzo smacznych. A jeszcze jedną jego zaletą, być może najważniejszą, jest błyskawiczne tempo w jakim można je przyrządzić. Tajemnica tkwi jedynie we wcześniejszym zakupie składników. czytaj dalej...

Zapiekanka po chłopsku

Pora roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni, kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne. Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady. czytaj dalej...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie. czytaj dalej...

Flaczki z boczniaków

Flaki mają taką samą ilość zwolenników jak i przeciwników. Dla przeciwników dzisiaj nieco inna wersja tego dania – flaki bez...flaków. Zamiast nich boczniaki, które znakomicie udają to, czego niektórzy za nic w świecie nie wezmą do ust. czytaj dalej...

Risotto z szynką na białym winie

Ryż jest głównym pożywieniem ponad połowy mieszkańców naszego globu. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalne zboże, bo zarówno z całych ziaren jak i płatków czy mąki można przygotować mnóstwo pysznych potraw, na ostro i na słodko, z dodatkami lub bez nich. Dzisiaj proponuję risotto, raczej na ostro. czytaj dalej...

Udka w musztardzie

Drób jest mięsem bardzo praktycznym, bo i szybko się robi i daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzisiaj udka kurczaka trochę ostro bo w musztardzie. czytaj dalej...

Jajka Fu – Yang

Kuchnia Dalekiego Wschodu ma u nas taką samą ilość zwolenników jak i zajadłych przeciwników. W niektórych domach wschodnie smaki goszczą niemal codziennie, inni za nic w świecie nie wezmą do ust żeberek w sosie słodko – kwaśnym. Wiadomo – nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje. Dla smakoszy gustujących we wschodnim jadle, polecam dzisiaj jajka Fu – Yang z kuchni chińskiej. Napiszcie do nas o swoich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych (także tych nieudanych) związanych z kuchnią wschodnią. czytaj dalej...

Spaghetti alla cavalleggera – spaghetti po kawaleryjsku

W kuchni włoskiej królują potrawy, które u nas potocznie nazywa się „mącznymi”. Z mąki, jaj, oliwy, wody i soli, po mistrzowsku przyrządzają Włosi wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem a nawet kolorem. I tylko język włoski jest w stanie podać nazwę setek odmian tego, co u nas nazywane jest po prostu makaronem, kluskami, pierogami czy uszkami. „La pasta” czyli to wszystko co z mąki, to jedna wielka narodowa potrawa włoska. czytaj dalej...

Pieczeń cielęca z owocami

Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą. Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. czytaj dalej...

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Stąd przywędrowała do Polski i do dzisiaj popularna jest na wschodnich jej kresach. W skład tradycyjnej kutii wchodzą ziarna obtłuczonej pszenicy, miód, mak, bakalie i mleko z mielonego maku. Dzisiaj, przy okazji świąt uwspółcześniona wersja tego dania dla łasuchów. czytaj dalej...

Karp ze wschodu

Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. 1 1/2 litra wody zagotować z niewielką ilością soku z cytryny, łyżeczką cukru, solą, cebulą pokrojoną w plasterki, marchewką pokrojoną w drobna kostkę, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. czytaj dalej...

Kotleciki cielęce z nadzieniem

Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). czytaj dalej...

Wieprzowina w sosie ogórkowo - chrzanowym

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Umyć, posolić i obsypać pieprzem i wstawić do lodówki. Następnego dnia oprószyć mięso mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, a po podsmażeniu podlać wodą i dusić do miękkości na wolnym ogniu często je obracając. czytaj dalej...

Kalafior w cieście

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na 1 godziny. czytaj dalej...

| | | |