Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie. czytaj dalej...

Flaczki z boczniaków

Flaki mają taką samą ilość zwolenników jak i przeciwników. Dla przeciwników dzisiaj nieco inna wersja tego dania – flaki bez...flaków. Zamiast nich boczniaki, które znakomicie udają to, czego niektórzy za nic w świecie nie wezmą do ust. czytaj dalej...

Risotto z szynką na białym winie

Ryż jest głównym pożywieniem ponad połowy mieszkańców naszego globu. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalne zboże, bo zarówno z całych ziaren jak i płatków czy mąki można przygotować mnóstwo pysznych potraw, na ostro i na słodko, z dodatkami lub bez nich. Dzisiaj proponuję risotto, raczej na ostro. czytaj dalej...

Udka w musztardzie

Drób jest mięsem bardzo praktycznym, bo i szybko się robi i daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzisiaj udka kurczaka trochę ostro bo w musztardzie. czytaj dalej...

Jajka Fu – Yang

Kuchnia Dalekiego Wschodu ma u nas taką samą ilość zwolenników jak i zajadłych przeciwników. W niektórych domach wschodnie smaki goszczą niemal codziennie, inni za nic w świecie nie wezmą do ust żeberek w sosie słodko – kwaśnym. Wiadomo – nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje. Dla smakoszy gustujących we wschodnim jadle, polecam dzisiaj jajka Fu – Yang z kuchni chińskiej. Napiszcie do nas o swoich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych (także tych nieudanych) związanych z kuchnią wschodnią. czytaj dalej...

Spaghetti alla cavalleggera – spaghetti po kawaleryjsku

W kuchni włoskiej królują potrawy, które u nas potocznie nazywa się „mącznymi”. Z mąki, jaj, oliwy, wody i soli, po mistrzowsku przyrządzają Włosi wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem a nawet kolorem. I tylko język włoski jest w stanie podać nazwę setek odmian tego, co u nas nazywane jest po prostu makaronem, kluskami, pierogami czy uszkami. „La pasta” czyli to wszystko co z mąki, to jedna wielka narodowa potrawa włoska. czytaj dalej...

Pieczeń cielęca z owocami

Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą. Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. czytaj dalej...

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Stąd przywędrowała do Polski i do dzisiaj popularna jest na wschodnich jej kresach. W skład tradycyjnej kutii wchodzą ziarna obtłuczonej pszenicy, miód, mak, bakalie i mleko z mielonego maku. Dzisiaj, przy okazji świąt uwspółcześniona wersja tego dania dla łasuchów. czytaj dalej...

Karp ze wschodu

Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. 1 1/2 litra wody zagotować z niewielką ilością soku z cytryny, łyżeczką cukru, solą, cebulą pokrojoną w plasterki, marchewką pokrojoną w drobna kostkę, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. czytaj dalej...

Kotleciki cielęce z nadzieniem

Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). czytaj dalej...

Wieprzowina w sosie ogórkowo - chrzanowym

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Umyć, posolić i obsypać pieprzem i wstawić do lodówki. Następnego dnia oprószyć mięso mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, a po podsmażeniu podlać wodą i dusić do miękkości na wolnym ogniu często je obracając. czytaj dalej...

Kalafior w cieście

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na 1 godziny. czytaj dalej...

Sałata lodowa z nutą czosnkową

Sałatę lodową uważa się za pozbawioną smaku i najmniej wartościową z sałat. Ale odpowiednie składniki, zioła i kompozycje zapachowe, potrafią nawet z nią uczynić cuda. czytaj dalej...

Sałatka na po świętach...

Poświątecznym przejedzeniu należy chyba krytycznie spojrzeć w lustro i na jakiś czas zdecydować się na dania lekkie a pożywne. Najlepiej nadają się do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. czytaj dalej...

Sałatka z cukinii

Proponuję dzisiaj sałatkę z cukinii, bo to przecież pora na cukinię. Można także przyrządzić ją z kabaczka. Zresztą przeciętny degustator nie dostrzega różnicy między cukinią a kabaczkiem. czytaj dalej...

więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
więcej »
więcej »
więcej »
| | | |