Blaski i cienie słońca

Ciemne zabarwienie skóry nadal jest oznaką aktywności, urody i zamożności. Taki stereotyp pokutuje powszechnie, mimo wyraźnych sygnałów lekarzy specjalistów dermatologów i onkologów: nie zawsze opalenizna jest bezpieczna! czytaj dalej...

Bruksizm

Dokuczają ci częste bóle głowy i twarzy? Odczuwasz czasem poranne zmęczenie mięśni żucia? Zauważyłeś, że twoje zęby nadmiernie się ścierają? Być może cierpisz na bruksizm. Niewielu z nas wie, że stres i towarzyszące mu silne napięcie może prowadzić do poważnych uszkodzeń uzębienia. czytaj dalej...

Karp po żydowsku

Dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe. Żydowska sztuka kulinarna wywarła spory wpływ, zwłaszcza na kuchnię galicyjską, stąd też dużą popularnością cieszy się u nas karp po żydowsku. O ile jednak sporo osób lubi go jeść, o tyle znaczniej mniej potrafi zrobić. A powiedzmy jasno - dobry karp po żydowsku nie jest daniem ani łatwym ani szybkim. Ale czegóż nie robi się przy okazji Wigilii? Dzisiaj więc przepis i przy okazji parę cennych wskazówek wypracowanych przez lata doświadczeń... czytaj dalej...

Choroba siana wiatrem

Pyłkowica, czyli katar sienny, to zespół objawów wywołanych uczuleniem na pyłki kwiatów roślin wiatropylnych: traw, drzew, chwastów i zbóż. Pyłki te są przenoszone przez wiatr na dziesiątki kilometrów, dlatego nazwa choroby - katar sienny, bo pyłek "siany" jest przez wiatr. czytaj dalej...

Grzybowe wstążki

Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować. czytaj dalej...

Dziecko pod ochroną

Dlaczego dzieci tak często chorują? Kiedy z tego wyrosną i czy częste mycie skraca życie? - o tym w rozmowie z Alicją JAWORSKĄ, pediatrą, specjalistą chorób zakaźnych. czytaj dalej...

Maskintorsk

Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne - pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia - na słodko. czytaj dalej...

Kotlety cielęce z nadzieniem

Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...

Chilli con carne – danie więźniów

Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...

Cielęcina duszona po mieszczańsku

W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...

Zapiekane filety

Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...

Kąski w cieście na ostro

Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie. czytaj dalej...

Schab z ananasem

Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach. czytaj dalej...

Kurki po sabaudzku

Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół. czytaj dalej...

  • Jeden dzień – wiedza na całe życie. Rodzinny pikniki Compensy

    W sobotę, 29 czerwca, na rynku w Tarnowie odbędzie się piknik rodzinny Strefa Bezpieczeństwa Compensy. W programie wydarzenia jest nauka bezpiecznego poruszania się po drogach oraz udzielania pierwszej pomocy, badania profilaktyczne, a także zabawy i quizy z nagrodami. Organizator zadba również o najmłodszych, na których czekać będą animatorzy i gry edukacyjne. Piknik jest częścią ogólnopolskiej kampanii społecznej Bezpieczna Autostrada i zostanie zorganizowany dzięki uczniom szkoły podstawowej nr 14 w Tarnowie, w ramach wygranej w konkursie dla szkół podstawowych Młodzi Bohaterowie Bezpieczeństwa.

  • Muzyczne wygibasy
  • Na basen taniej
  • Zatrzymać młodych
  • Tarnowska Mediateka
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
więcej »
więcej »
więcej »
| | | |